Terug naar Actueel

Uitvaartvereniging of Uitvaartverzekering?

Blog
Geplaatst op: 23 december 2019
Een uitvaartverzekering verdient aan jou. Om het apparaat ‘uitvaartverzekering’ overeind te houden moet er geld in het laatje. En in een moordende uitvaartmarkt gaat er natuurlijk veel geld achteraan om de gunst van de klant te winnen. Zo simpel is het en daar is niks mee. Het is hoe het werkt.
uitvaartverzekering vs uitvaartvereniging

Contributie versus Premie

Voor een uitvaartverzekering betaal je premie, bij een uitvaartvereniging betaal je contributie. Bij een uitvaartvereniging werkt het totaal anders, zeg maar gerust uniek. Dat zit ‘em in het feit dat we geen winst hoeven te maken. Onze uitvaartverenigingen worden geleid door bestuursleden die zich vrijwillig inzetten om een oude traditie in ere te houden. Om die gewoonte te begrijpen moet je wel 100 jaar of langer terug. Als er in die tijd iemand overleed zorgden de buren ervoor dat de overledene met eerbied en respect naar zijn of haar laatste rustplaats werd gebracht. In het oosten van het land noemen ze dat ‘naboarschap’, in Friesland houden we het op ‘mienskip’. En in die ‘mienskip’ zijn de uitvaartverenigingen geboren.

Dichtbij – Betrokken – Professioneel

Onze verenigingen mogen dan stokoud zijn en hechten aan traditie, ze zijn wel meegegaan met de tijd. Ze zijn nog altijd betrokken en dichtbij. Dat betrokkene en dichtbije is op zulke trieste momenten als een overlijden, een hele geruststelling. De uitvaartverzorgers, we noemen ze vaak nog bodes, komen meestal uit de buurt en spreken de taal van de regio. Letterlijk en figuurlijk. De uitvaartverzorger is in de regel de enige betaalde kracht. Hij of zij is professioneel en in dienst van de vereniging of heeft als zelfstandige afspraken met het bestuur. Uitvaartverzorgers die het onderste uit de kan willen, zijn bij uitvaartverenigingen niet aan het juiste adres. De besturen willen scherpe afspraken en tarieven.

Betrokken dragers

Is er sprake van een begrafenis, dan komen de dragers van de vereniging in actie. Als dank voor hun inzet ontvangen zij in de regel een bescheiden vergoeding. De verdienste staat in geen verhouding tot de tijd die ze kwijt zijn aan een uitvaart. Onze dragers hebben dat graag over voor hun ‘mienskip’.

Kostprijs

Dan zijn er natuurlijk de bijkomende kosten. Denk maar aan de kist, de opbaring, de plechtigheid zelf, de bloemen et cetera. De penningmeester van de uitvaartvereniging verzamelt al de nota’s, betaalt deze en rekent deze één-op-één door aan de opdrachtgever. Niet zelden geven de verenigingen de leverancierskortingen door die zij ontvangen.

Ledenkorting

Veruit de meeste uitvaartverenigingen werken met een ledenkorting. Ook al weer een verschil met een uitvaartverzekering. Daar spreek je van een uitkering. De ledenkorting is een spaarpotje voor de leden. Een deel van de contributie die ze betalen wordt in dat spaarpotje gestopt en elk jaar in de algemene ledenvergadering wordt de hoogte van de ledenkorting vastgesteld. Per vereniging verschillen die bedragen. Vast staat wel dat de ledenkorting niet genoeg is om de uitvaart van te betalen.

Bijverzekeren of zelf sparen

Het verschil kun je opvangen met het afsluiten van een aanvullende uitvaartverzekering. Neem er wel eentje die geld uitkeert in plaats van diensten. Die diensten worden immers door de uitvaartvereniging gedaan. Een uitvaartverzekering is absoluut geen verplichting. Als je die mogelijkheid hebt, kun je heel goed zelf geld achteruit leggen voor je eigen uitvaart.

Word nu lid

Lidmaatschap van een uitvaartvereniging is en blijft een aanrader voor mensen die ‘mienskip’ op waarde weten te schatten. Er is vast een uitvaartvereniging bij jou in de buurt. Niet? Neem gerust contact met ons op.

uitvaartverzekering vs uitvaartvereniging

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 150.000 leden: de Krêft fan Mienskip