Terug naar Leven

Uitvaartverzekering ja of nee?

Een uitvaartvereniging wordt vaak verward met een uitvaartverzekering. Misschien wel voor de hand liggend, maar het klopt niet.

Het verschil

  • Van een uitvaartvereniging ben je lid. Je betaalt contributie.
  • Een uitvaartverzekering neem je. Je betaalt premie.
  • Voor (de meeste) aangesloten uitvaartverenigingen geldt dat er na overlijden een ledenkorting vrijkomt. De penningmeester van de vereniging verzamelt de uitvaartnota’s en trekt de ledenkorting af van de rekening aan de nabestaanden.
  • Op een uitvaartpolis wordt na overlijden geld uitgekeerd of een uitvaart in nature verzorgd. Maar net wat voor polis je hebt.
waddenzee
Regel het laatste hoofdstuk van je leven nu alvast, dat geeft rust.

Ledenkorting

De Friese uitvaartverenigingen zijn zelfstandig. Ze stellen zelf de hoogte van de contributie en de ledenkorting vast. In hun jaarlijkse algemene ledenvergadering geven de leden hierop akkoord. Een deel van de contributie die je betaalt wordt gereserveerd voor de ledenkorting. Hou er rekening me dat de hoogte van de ledenkorting de kosten van een uitvaart niet dekken. Je doet er daarom verstandig aan een potje achter de hand te houden. Dan kan op verschillende manieren.

Zelf sparen

Het meest voordelige is elke maand een bedragje opzij te zetten. Zo spaar je een mooi bedrag bijelkaar. Heb je die mogelijkheid niet of heb je daar geen zin in, dan is het afsluiten van een aanvullende verzekering een mooie optie.

Kapitaalverzekering

Sluit je een verzekering af, kies dan voor een kapitaalverzekering. Deze keert bij overlijden een bedrag aan geld uit.

Naturaverzekering

Je hebt ook natura polissen. Deze verzekeringen keren geen geld uit maar leveren zelf de diensten voor de uitvaart. Zij hebben hiervoor hun eigen tarieven en leveranciers. Een naturapolis staat niet altijd toe dat de uitvaart door een uitvaartvereniging wordt gedaan. Wees hier dus voorzichtig mee. Zo voorkom je teleurstellingen.

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 150.000 leden: de Krêft fan Mienskip