Terug naar Leven

Word ook lid

Verspreid over Friesland vind je uitvaartverenigingen. Zoek er eentje bij je in de buurt en meld je aan als lid. Onderaan het menu klik je naar het overzicht van de verenigingen. Eerst informatie opvragen is natuurlijk ook oké.

Lidmaatschap van de uitvaartvereniging bij jou in de buurt is net zo logisch als ademhalen. Het is een vereniging die midden in de mienskip staat. Maar hoe zit het nu precies?

De Friese Uitvaartverenigingen staan Midden in de Mienskip

Ledenkorting

Een uitvaartvereniging is een vereniging waar je lid van bent. Het is geen verzekering. Je betaalt dan ook geen premie, maar contributie. Elke aangesloten vereniging bepaalt zelf:

  • de hoogte van de contributie
  • de hoogte van de ledenkorting

Ledenkorting is het bedrag dat wordt verrekend met de kosten van de uitvaart. De ledenkorting dekt niet de kosten van een uitvaart. Als je zelf geen spaarpotje hebt, is een aanvullende verzekering die geld uitkeert bij overlijden een optie.

Er zijn ook verenigingen waarvan je lid kunt worden zonder dat je recht hebt op ledenkorting. Omdat de vereniging dan niet hoeft te sparen om jouw ledenkorting later uit te kunnen betalen, is de contributie een stuk lager.

Lidmaatschap 18-jarigen

Als je ouders lid zijn van een uitvaartvereniging dan ben je tot je 18e gratis lid van de vereniging. Wil je lid blijven dan betaal je vanaf je 18e contributie. Als je dit vanaf je 18e doet, dan heb je recht op de volledige ledenkorting.

Lidmaatschap op latere leeftijd

Natuurlijk kun je ook lid worden op latere leeftijd. Hou er in dat geval wel rekening mee dat je misschien een instapbedrag moet betalen. De hoogte daarvan is afhankelijk van je leeftijd en van de regels van de vereniging waar je lid van wordt.

Kenmerken van de plaatselijke uitvaartverenigingen:

  • Ze zijn er voor hun leden.
  • Ze staan dichtbij hun leden en hun nabestaanden.
  • Respect en betrokkenheid richting overledene en nabestaanden zijn voor hen doodgewoon.
  • Ze werken zonder winstoogmerk en zijn daardoor betaalbaar.
  • Ze zijn zelfstandig, maar werken ook samen met collega-verenigingen.
  • Jaarlijks verzorgen ze circa 30% van de uitvaarten in Fryslân.
  • Lidmaatschap is prima te combineren met een verzekering die geld uitkeert.

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 150.000 leden: de Krêft fan Mienskip