Terug naar Actueel

Coronavirus in de uitvaartbranche

Nieuws
Geplaatst op: 14 maart 2020
De maatregelen tegen het Coronavirus hakken erin. Goed handen wassen en afstand houden. Het eerste is niet ingewikkeld. Maar afstand houden als je elkaar wilt troosten en voelen, zoals bij een uitvaart. Dat is écht moeilijk.
voorzorgsmaatregelen uitvaartbranche coronavirus

Elkaar niet de hand schudden of omhelzen, maar in plaats daarvan de hand op je hart leggen of het namasté gebaar maken. Verstand en hart spreken elkaar tegen.

En dan de limiet voor het aantal genodigden bij een uitvaartplechtigheid.

Want, sinds 13 maart 2020 geldt, op last van het RIVM, dat het aantal genodigden bij uitvaartplechtigheden niet boven de 100 gasten mag zijn. Heel wrang, juist op momenten dat je samen wilt zijn met familie en vrienden. Maar toch, er wordt een beroep gedaan op onze collectieve verantwoordelijkheid.

De praktijk

Voor de uitvaartverzorger verandert er ook het een en ander. Na het melden van een overlijden zal een van zijn of haar eerste vragen zijn of de naaste familieleden hoesten, niezen, verkouden of grieperig zijn. Het antwoord op deze vragen bepaalt de manier waarop de uitvaartverzorger samen met de nabestaanden het afscheid vorm gaat geven.

Actueel

Voor de meest actuele ontwikkelingen verwijzen wij je naar de site van het RIVM. Daar vind je ook een vraag-en-antwoord rubriek voor professionals bij de postmortale zorgverlening.

Op de website van onze branchevereniging Nardus vind je eveneens informatie over de gevolgen van het Coronavirus.

voorzorgsmaatregelen uitvaartbranche coronavirus

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 165.000 leden: de Krêft fan Mienskip