Terug naar Actueel

Een slechte film

Blog
Geplaatst op: 20 februari 2023
En dan ineens zit je in de verkeerde film. Die je niet wilt zien, niet wilt horen… Kon je er maar uit weglopen, maar een escape is er niet.

Een slechtnieuwsgesprek, hoe vaak wordt dat niet gevoerd? Hoe vaak moeten mensen hier door heen, omdat zij zelf ernstig ziek zijn of een geliefde of een dierbare? Hoe doe je dat, hoe doorsta je samen die rollercoaster van emoties die dan over je heen dendert. Daar is helaas geen draaiboek voor. Niet voor degene, die de hoofdrol ‘speelt’ maar evenmin voor de toeschouwers.

Als familie sta je aan de zijkant, je voelt je machteloos omdat je het niet kunt fixen! Er voor elkaar zijn is het belangrijkste om dag voor dag door te komen, bladzijde voor bladzijde om te kunnen slaan. En het onder ogen zien, ondersteunend zijn! De dood bespreekbaar houden en niet wegmoffelen, niet steeds maar wegpraten met het komt wel goed!

Hoe eenzaam moet dat zijn? Je ontneemt de ander en jezelf de mogelijkheid om in iemands geest te kunnen handelen, als die er niet meer is. Te zeggen wat gezegd moet worden omdat het daarna voorgoed te laat kan zijn. Angsten te delen die te groot zijn om alleen te kunnen dragen.

‘De kop d’r veur’, zoals mijn moeder altijd zei, maar het hoofd niet wegdraaien, niet wegkijken. Met humor en begrip helpen we elkaar verder. Samen pakken wij de hand van mijn broer vast, die hij nog heel lang nodig heeft. En wij zijn hem nodig, nog heel lang. Maar afgesproken is dat wij hem ook de hand reiken om hem te laten gaan, als het leven te veel lijden wordt.

Dat geeft rust en vertrouwen en geeft alle ruimte om de schouders eronder te zetten en te hopen op een wonder. Want wonderen bestaan.

Attie, 17 februari 2023

attie nijboer

Dit bericht is geschreven door Attie Nijboer

Attie Nijboer spreekt bij uitvaarten en geeft woorden aan het verdriet bij het afscheid nemen van een dierbare.

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 165.000 leden: de Krêft fan Mienskip