Terug naar Actueel

Rouw is als ‘leren fietsen’

Blog
Geplaatst op: 16 februari 2023
Stap jij steeds weer op de fiets? De fiets als metafoor voor rouw. Als je als kind ontwikkelt, leer je fietsen op een driewieler, vervolgens een grotere fiets met zijwieltjes en daarna mag je zelf gaan fietsen. Dat fietsen gaat met vallen en opstaan.
rouw als metafoor fietsen

Bij rouw mag je ook leren ‘fietsen’. Er zijn je velen voor gegaan, ieder op hun eigen manier, op hun eigen tempo. Afhankelijk van de soort fiets, van de ervaring en de begeleiding. Lukt het om zonder zijwieltjes te fietsen? Lukt dat snel of duurt dat even? Lukt het om de draad weer op te pakken. Alleen of met hulp?

En als je dan één keer het wiel hebt uitgevonden en lange tochten gaat maken op die fiets, dan krijg je een lekke band door een hobbel op de weg. Het lukt even niet meer, verdriet overspoelt je en gevoelsmatig ben je weer terug bij af. Je zet toch weer de stap, je pakt de fiets weer en gaat weer een tochtje maken. En het lukt, de band is geplakt en je voelt weer dat je toch weer kunt genieten. En dat mag!

Letterlijk vallen en opstaan, obstakels, hobbels, wegversperring en auto’s uit onverwachte hoek. Jij maakt de keuze om opnieuw op de fiets te stappen en in beweging te komen. Het brengt je stukje bij beetje weer een stukje verder. Letterlijk en figuurlijk.

De fiets en het leren fietsen als metafoor. Stap jij steeds weer op de fiets?

Frouk Jeske Abma, februari 2022
Foto: Ria Algra

frouk-jeske

Dit bericht is geschreven door Frouk Jeske Abma

Verpleegkundige Frouk Jeske is levenseindebegeleider en vaardig op het gebied van lichaamsgerichte begeleiding bij rouw.

rouw als metafoor fietsen

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 150.000 leden: de Krêft fan Mienskip