Terug naar Actueel

Zingen voor mensen in de laatste levensfase

Blog
Geplaatst op: 29 december 2023
Ik durf wel te bekennen dat ik nog nooit van Bedside Singers had gehoord. Toch is hier sprake van een landelijke organisatie, waarvan een aftakking inmiddels ook in mijn nabije omgeving (Oosterwolde) vaste grond heeft gevonden. Zo blijkt uit een berichtje met een mooie folder dat ik van een van de koorleden kreeg toegestuurd.

The Bedside Singers

Het koor in kwestie draagt de naam Bedside Singers Drents-Friese Wold en vanuit mijn interesse voor de uitvaart en alles wat daarbij komt kijken, ga ik dan ook maar wat graag in op de uitnodiging om eens nader kennis te maken. Wie en wat er achter dit prachtige idee zit; te gaan zingen voor mensen die in hun laatste levensfase zitten.

Ik schuif aan bij een groep vrouwen, die zich klaar maakt om te gaan repeteren. Dat is op vaste momenten in de week, in een wisselende samenstelling. Op de vaste plek, oefenruimte, die ze hebben gevonden bij  KPN de Schutse in Appelscha. Dat doen ze belangeloos, naast hun baan, en wie kan, komt. Het koor telt in totaal 12 vrijwilligers.

Ik word gewaar dat het gaat om een initiatief dat begint in Amerika met de zogenaamde Tresholdchoirs. Zingen voor mensen die op de drempel staan van leven en dood. Deze trend waait en verspreidt zich uit over de grote plas naar Europa en zo ontstaan hier de Bedside Singers.

Wat zijn hun drijfveren, hoe ziet dat oefenen eruit?

In 2016 wordt het eerste Bedside Singers koor opgericht in Amsterdam. En drie jaar later is de Stichting Bedside Singers een feit. Van daaruit druppelt dit initiatief verder door en ontstaan overal in het land dergelijke koren. Zo dus ook in mijn nabije omgeving als Carola Tavenier uit Appelscha hierover een artikel leest en de missie hierachter haar erg aangrijpt.

Zij leidt dan al drie koren en heeft haar handen daar wel aan vol, maar toch laat het artikel haar niet meer los en ze doet een oproep! En met succes! Het duurt niet lang of de eerste enthousiaste aanmeldingen komen binnen.

Van vrouwen en mannen , die vaak al zingen bij een ander koor en die nu vooral gedreven worden vanuit hun achtergrond in de zorg, om zich ook bij dit initiatief aan te sluiten. Al gauw is de oprichting van De Bedside Singers Drents-Friese Wold een feit.

Zingen kan niet uit volle borst, nee dit vraagt een andere, intiemere aanpak.

Hier moet je letterlijk voor gaan zitten en ingetogen te werk gaan. Het hart laten spreken en het gevoel van betekenis willen zijn staan hier op de eerste plek!

Ze vormen een kring en in het midden mag ik op een ligstoel neervlijen, die daarvoor is klaargezet. En mag ik ervaren hoe het zou zijn als ze voor mij zouden zingen. Al gauw ben ik onder de indruk. De mooie, warme, zachte klanken van hun welluidende stemmen ontroeren mij. Vallen als een luchtige, warme deken over mij heen.  

Met een heel ander gemoed rijd ik naar huis. Ik geloof in dit concept van de Bedside Singers. Dat ze mensen, die in het proces van afscheid van het leven zijn beland, troost kunnen bieden. Maar ook voor hun dierbaren, de naasten daaromheen een moment van rust en genieten kunnen geven, in de vaak hectische, moeilijke laatste tijd van pijn en verdriet.

Aanvraag

Een aanvraag kan worden gedaan via drents-friese-wold@bedsidesingers.nl. Ook voor het zingen bij een uitvaart kunnen ze gevraagd worden, tegen een kleine vergoeding.

Ze bestrijken een groot gebied van de Stellingwerven tot Drachten, Steenwijk en ook nog richting Assen.

Attie Nijboer

20 december 2023

attie nijboer

Dit bericht is geschreven door Attie Nijboer

Attie Nijboer spreekt bij uitvaarten en geeft woorden aan het verdriet bij het afscheid nemen van een dierbare.

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 150.000 leden: de Krêft fan Mienskip