Terug naar Actueel

Afscheidshuis draagt bij aan waardevol afscheid  

Nieuws
Geplaatst op: 30 juli 2022
Het bestuur van uitvaartvereniging Oosterwolde/Langedijke had een droom. Hoe mooi zou het zijn als wij dat oude huisje bij de begraafplaats konden ombouwen tot een aula. Soms komen dromen uit. Oosterwolde beschikt sinds augustus 2020 over een eigentijds afscheidshuis aan de Kuipenstreek 7.
afscheidshuis Oosterwolde

Gerke Jager, voorzitter van de uitvaartvereniging blikt terug. “Wij hadden altijd al een aula aan de Kuipenstreek, een kleine 200 meter verderop. Naast opbaarkamers was daar een zaaltje dat plaats bood aan zo’n 80 gasten en waarvan bij een uitvaart gebruik kon worden gemaakt. Terwijl er behoefte bleef aan opbaarkamers, zagen we qua zaalgebruik een dalende trend. Dan ga je je achter de oren krabben. Hoe gaan we hiermee om? Zou dat oude huisje, dat aan het kerkhof grenst, niet de perfecte plaats zijn voor een afscheidshuis?”

Het bleef niet bij een droom. Na een gedegen voorbereiding werd met de gemeente een akkoord bereikt. De oude aula werd aan de gemeente verkocht, Kuipenstraat 7 van de gemeente gekocht. Het oude huisje werd afgebroken en maakte plaats voor een oogstrelend afscheidshuis. Het enige wat meeverhuisd is naar de nieuwe locatie is het kunstwerk ‘Stemvork des levens’.

Het nieuwe afscheidshuis telt twee ruime opbaarkamers. Verder zijn er  een ontvangstruimte met pantry, een kleine algemene ruimte en een mindervaliden toilet. Het afscheidshuis is uiteraard energiezuinig en zwaar geïsoleerd gebouwd. Binnen zijn moderne kleuren gebruikt. Het elektronisch sluitsysteem maakt het mogelijk dat nabestaanden op eigen gelegenheid afscheid kunnen nemen van de opgebaarde op de momenten die hen passen.

Op de vraag of het nieuwe afscheidshuis gebracht heeft wat het bestuur ervan verwachtte, antwoordt Jager bevestigend. “We zien dat het voorziet in een behoefte. Niet alleen voor leden van onze vereniging, ook buiten de vereniging om wordt er regelmatig gebruik van gemaakt. Het is een gouden greep geweest die ons ook sterkt in de gedachte dat wij als uitvaartvereniging bijdragen aan een mooi afscheid, al hoe verdrietig het ook is. Het heeft echt toegevoegde waarde.”

De realisatie van het afscheidshuis is mede mogelijk gemaakt door bijdragen uit het Iepen Mienskip Fûns van de provincie Fryslân, Het Fonds van de gemeente Ooststellingwerf, het Coöperatiefonds van de Rabobank Heerenveen en de Jan Donker Stichting.

Dit bericht is geschreven door Ria Algra

Ria Algra is tekstschrijver, webredacteur en afscheidsfotograaf

afscheidshuis Oosterwolde

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 165.000 leden: de Krêft fan Mienskip