Terug naar Actueel

Waar een kleine uitvaartvereniging groot in kan zijn

Uitvaartactiviteiten Fryslan
Geplaatst op: 06 augustus 2019
Zaterdag 26 januari vierde begrafenisvereniging Parrega-Hieslum haar honderdste verjaardag. Ter gelegenheid van dit heuglijke feit pakte het bestuur uit met een uitvaartmarkt in het dorpshuis; met verschillende uitvaart gerelateerde leveranciers en producten. Daarnaast gaf notaris Paauwe enkele korte presentaties voor belangstellenden.

Historie en Heden
Een rondje door de zaal toonde dat de vereniging haar rijke traditie doortrekt naar het heden. Nog steeds zijn het acht dragers die met de kist op de schouders de overledene ten grave brengen. Mannen, die hun werk een paar uurtjes neerleggen en mienskip inhoud geven, keurig in het pak inclusief de bekende zwarte hoge hoed. Hoeveel loopjes zouden die wel niet hebben meegemaakt?

Spieken van alle tijden
Om nog even bij de dragers te blijven; de binnenkant van een tentoongestelde hoed verraadt dat zeker een van de dragers het veel gebeden ‘Onze Vader’ niet beheerste. Nu zijn dragers gewoon op het kerkhof, onder het gebed, met eerbied de hoed af te nemen. Wat is het dan een geluk dat dat de binnenkant van zo’n hoed een perfect spiekbriefje is.

Eén bode van a tot z
In Jan Ykema beschikt de vereniging over een vaste, eigen bode. Een van de voordelen van een eigen bode is dat hij de families van begin tot eind begeleidt. “Dat is wat de mensen ook het liefst hebben”, vertelt bestuurder Johannes Plantinga. Wat hem betreft kan de vereniging met een gerust hart de toekomst tegemoet. Al met al was het een gezellige beurs met zo’n 70 belangstellenden. Klein maar fijn.

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 150.000 leden: de Krêft fan Mienskip