Terug naar Actueel

Solvency II niet goed voor Uitvaartverenigingen

Achtergrond
Geplaatst op: 09 maart 2015
Solvency II omvat de nieuwe regels voor vergroting van het toezicht op verzekeraars, opgesteld door de Europese Unie (EU). Per 1 januari 2016 treden deze in werking.
donkere wolken solvency II

Hoewel de EU natura-uitvaartverzekeraars vrijstelt van de voorschriften, valt deze groep op nationaal niveau toch onder een toezichtregime. Aangezien uitvaartverenigingen worden ingedeeld bij de natura-verzekeraars, zijn de nieuwe regels voor de verenigingen niet zonder gevolgen.

Nardus vreest dat bijna geen enkele natura-uitvaartverzekeraar zal kunnen voldoen aan de solvabiliteitseisen en heeft in een brief aan het ministerie haar ongenoegen hierover kenbaar gemaakt. In dezelfde brief pleit Nardus voor een lichter toezichtmodel voor de uitvaartverenigingen.


Overigens, een uitvaartvereniging gelijkscheren met een verzekering, doet geen recht aan het werk van de vereniging. In onze veel gepredikte participatiemaatschappij is het juist een uitvaartvereniging die zich plaatselijk richt op sociale samenhang en participatie. Laten we hopen dat het ministerie dat ook inziet en daarnaar handelt.

donkere wolken solvency II

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 150.000 leden: de Krêft fan Mienskip