Terug naar Actueel

Dr. C.J. Vaillant Fonds verrast goede doelen

Achtergrond
Geplaatst op: 17 februari 2022
De eerste Nederlander die op vaderlandse bodem werd gecremeerd was dr. C.J. Vaillant (1818-1914). Het is deze huisarts waaraan het Dr. C.J. Vaillant Fonds zijn naam dankt. Het fonds wordt gevoed met de opbrengst uit de verkoop van gerecyclede waardevolle materialen die overblijven in de as van een gecremeerd persoon. Menig goed doel ontvangt een financiële bijdrage uit het fonds.
verrassing

Wat er zoal overblijft in de as?

Dat zijn bijvoorbeeld kunstgewrichten en andere chirurgische materialen. Dit soort kostbare hulpmiddelen zijn bestand tegen de zeer hoge temperaturen in de crematieoven. Na de crematie worden in elk crematorium de as en de materialen van elkaar gescheiden. De as is voor de nabestaanden. De verzamelde materialen worden eens in de zoveel tijd opgehaald door een daarin gespecialiseerd verwerkingsbedrijf.

Recycling

Dit bedrijft zorgt voor de recycling ervan en de verkoop als grondstoffen aan verschillende industrieën. Soms wordt er ook goud tussen de as aangetroffen. Denk maar aan gouden tanden. Dit wordt eveneens verkocht. De winst die overblijft is voor het C.J. Vaillant Fonds, die daarmee goede doelen financieel ondersteunt. Organisaties die voor een bijdrage in aanmerking komen zijn bijvoorbeeld Stichting De Opkikker, Stichting Achter de Regenboog, Stichting Onderzoek Stofwisselingsziekten en Villa Pardoes. Daarnaast vallen kleine initiatieven als hospices onder de doelgroep.

Historie

Huisarts dr. C.J. Vaillant was in 1874 een van de oprichters van de ‘Vereeniging tot invoering der Lijkverbranding in Nederland’. Bij de opening van het eerste crematorium in Nederland, op de begraafplaats Westerveld in Velsen op 27 september 1913, wenste hij dat hij ooit in dat crematorium zou worden gecremeerd. Een half jaar na de opening werd zijn wens bewaarheid. Hij stierf op 95-jarige leeftijd en werd op 1 april 1914 als eerste Nederlander op Nederlandse bodem gecremeerd.

Het C.J. Vaillant Fonds is een initiatief van de Landelijke Vereniging van Crematoria (LVC).

Dit bericht is geschreven door Ria Algra

Webredacteur Friese Uitvaartfederatie

verrassing

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 150.000 leden: de Krêft fan Mienskip