Terug naar Actueel

Ebola, gewaarschuwd mens telt voor twee

Achtergrond
Geplaatst op: 14 oktober 2014
In Spanje is een verpleegkundige getroffen door ebola. Is er voor ons nu reden tot ongerustheid of paniek? Het komt immers wel dichterbij. een paniek, wel is alertheid geboden, zo lezen we op de site van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM).
Ebola

Hier vind je een heel scala aan antwoorden op veel gestelde vragen. Een paar lichten we eruit.

Wat is Ebola?

Ebola is een zeer ernstige infectieziekte met verschijnselen als hoge koorts, hoofdpijn, spierpijnen, braken, diarree en bloedingen in het lichaam. De ziekte openbaart zich tussen de 2 en 21 dagen (gemiddeld 7 dagen) na besmetting. Zolang er geen ziekteverschijnselen zijn, ben je niet besmettelijk voor je omgeving.

Besmetting

Ebola is alleen besmettelijk
• via direct lichamelijk contact met een (overleden) patiënt of met diens lichaamsvloeistoffen (bloed, speeksel, urine, zweet etc.)
• via contact met materialen die met de patiënt in aanraking zijn geweest (injectienaalden, kleding, lakens, eetgerei)
• na het slachten en eten van een ziek wild dier (rauw apen- of vleermuizenvlees (bushmeat))

Medicijn

Er is geen vaccin of medicijn tegen ebola. Van de medicijnen die nu worden toegediend is het effect nog niet bewezen.

Bestrijding

Maatregelen die worden genomen om verspreiding van ebola tegen zijn gericht op het herkennen van de ziekte en het isoleren van de patiënt. Mensen die (zonder bescherming) in aanraking zijn geweest met een patiënt worden 3 weken lang gevolgd om te kijken of zij ziek worden. Is dat het geval worden ook zij geïsoleerd.

Beschermende kleding en strenge regels moeten voorkomen dat behandelende artsen en verpleegkundigen zelf worden besmet. Naast familieleden zijn het deze mensen die het meeste risico lopen om ziek te worden.

Ebola in Nederland

De kans dat iemand besmet wordt met het ebolavirus en dit meeneemt naar Nederland is minimaal, maar wel aanwezig. Een arts die ebola, of een soortgelijk virus, vermoedt, is verplicht dit te melden bij de GGD, die vervolgens het RIVM alarmeert. Gezamenlijk brengen zij alle contacten in kaart om die vervolgens 3 weken te monitoren; en direct te isoleren bij het optreden van ziekteverschijnselen.

Reisadvies

Voor actuele reisadviezen naar landen waar het ebolavirus rondwaart raadpleeg je de website van het ministerie van Buitenlandse Zaken.

Paniek?

Niet nodig. Alertheid? Zeker. Een gewaarschuwd mens telt voor 2.

Ebola

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 150.000 leden: de Krêft fan Mienskip