Terug naar Actueel

Uitvaart tegen elke prijs

Blog
Geplaatst op: 23 december 2014
Lange tijd was het ‘not done’ om over de prijs te onderhandelen bij het regelen van de uitvaart van een dierbare. Net of zou je hem of haar daarmee te kort doen, kwetsen. Je hoofd staat er trouwens ook niet naar. Je hebt wel andere dingen aan je hoofd dan over de prijs van de kist of wat dan ook te bakkeleien. Besef wel dat je op zo’n moment wel erg kwetsbaar bent.
diamant

Praat jezelf geen schuldgevoel aan

Het is dan ook alleen maar toe te juichen dat de uitvaartwereld steeds transparanter wordt. Je doet je dierbare echt niets tekort als je de kosten binnen de perken wilt houden. Om bij de kist te blijven, je hebt keuze. Praat jezelf geen schuldgevoel aan als je niet de duurste kiest. En zo is het ook bij andere onderdelen van de uitvaart.

Wie betaalt, bepaalt

Andersom kan het ook. Een jongeman slaat de hand aan zichzelf in Amsterdam. Het duurt een poosje voor hij wordt gevonden. Zijn familie woont in het oosten van het land. De uitvaartvereniging waarvan hij lid was wordt ingeschakeld. Zijn ouders blijken gescheiden te zijn. De bevlogen vader regelt alles. Hij spaart kosten noch moeite om zijn zoon een memorabele uitvaart te geven. Zo geschiedt. Maar het zal je niet verbazen dat de kosten behoorlijk in de papieren lopen.

Na de uitvaart verdwijnt de vader van het toneel en is niet meer te traceren. Moeder krijgt de rekening op haar bordje. Bovenop het rouwproces om haar zoon is dit een bittere pil. Ze kan deze rekening niet betalen.

De moeder heeft een probleem, de uitvaartvereniging heeft een probleem. In dit geval had de uitvaartverzorger er goed aan gedaan zich ervan te vergewissen of hij in de vader wel de juiste contactpersoon had. Immers, wie betaalt is ook degene die bepaalt. De uitvaartleider had ook mogen twijfelen aan de insteek dat alleen het duurste goed genoeg voor de zoon was. Een uitvaart tegen elke prijs kreeg in dit geval wel een hele wrange nasmaak.

diamant

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 150.000 leden: de Krêft fan Mienskip