Terug naar Actueel

Verpleegkundige Frouk Jeske is veelzijdige levenseindebegeleider

Blog
Geplaatst op: 14 december 2021
Dat ze iets met mensen wilde gaan doen stond voor Frouk Jeske Abma (37) uit Berltsum van jongs af aan als een paal boven water. Rond haar 20ste ging ze als verpleegkundige aan de slag.
frouk-jeske

Al snel ontdekte Frouk Jeske dat ze zich vooral aangetrokken voelde tot de terminale zorg. “Ben je daar niet wat jong voor vroegen mensen mij soms verwonderd, maar toen al was er iets in mij dat aangaf dat ik naast mensen wilde staan in de laatste fase van hun leven” vertelt Frouk Jeske. Een gevoel dat alleen maar sterker werd. Na jaren als (wijk)verpleegkundige te hebben gewerkt, gooide ze in 2021 het roer om en begon ze als zelfstandige te bouwen aan een praktijk rondom sterven en rouw.

Door Ria Algra

Je bent terminaal, en dan …

“Stel je voor. Je hebt niet lang meer te leven. Een boodschap die je leven compleet op zijn kop zet. Van wat gister nog zo belangrijk leek is vandaag een futiliteit. Je wordt op jezelf teruggeworpen. Boosheid, angst, teleurstelling, er kunnen zoveel emoties naar boven komen. Het is een intens proces, waarin ik ondersteuning kan bieden. Door middel van massage/aanraking en door met jou en je naasten te praten. Soms ligt iemand op sterven en zie ik nog onrust, mentale pijn. Dood gaan kan een hele strijd zijn. Hoe mooi is het dan als ik woorden vind die helpen de angel uit de pijn te halen. Wat een opluchting geeft dat. Het gehoor is het laatste zintuig is dat uitvalt. Daarom kan muziek ook rustgevend zijn in de laatste momenten. Ondersteuning bied ik daarnaast bij praktische zaken die geregeld moeten worden.”

Soms zijn woorden niet te vinden en is aanraken voldoende

“Ik masseer in de vorm van voetreflex- en ontspanningsmassage. Vanuit de massage heb ik verdieping gezocht in lichaamsgerichte begeleiding bij rouw. Samen met mijn vaardigheden als verpleegkundige is dit een unieke combinatie. Verder kan ik na het sterven het lichaam en het afscheid verzorgen. In al deze aspecten heb ik me door middel van opleiding en praktijkervaring verder ontwikkeld. Dat ik mensen ‘aan’ mag raken in deze intense periode in hun leven, dat raakt mij.” Haar mantra: ‘Soms zijn woorden niet te vinden en is aanraken voldoende om dat te voelen wat niet uitgesproken wordt maar wel aangeraakt mag’.

Het stopt niet met de dood

Met liefde verzorgt Frouk Jeske het lichaam voor de opbaring. Als het nodig is doet ze meer dan de standaard laatste verzorging. Ze beheerst technieken als verwijderen icd, mond hechten, lichaamsdrainage, airbrush en bodyseal, middelen die kunnen worden gebruikt als het tijdens de opbaring niet goed gaat met het lichaam. Ze wordt daarvoor ingeschakeld door Special Death Care, specialistische postmortale zorg.

Rouw zit in je lijf en doet echt zeer

Een centrale plek in de sfeervol ingerichte praktijk van Frouk Jeske wordt ingenomen door een behandeltafel. Daar masseert ze ook mensen die door een rouwproces heen moeten. Rouw zit in je lijf, het kan letterlijk ontzettend veel pijn doen, weet Frouk Jeske. “In rouw zit geen hiërarchie, het doet wat met je en dat verschilt per mens. En alles mag er zijn, hoe groot of klein ook.”

De terminale fase moet uit de taboesfeer

Of het nu hier in de praktijk is of bij de mensen thuis, Ik luister, ik praat, ik durf te vragen naar dingen die nog zo in de taboesfeer zitten. Het loslaten van het leven, daar mag veel meer aandacht voor zijn, dat mag veel meer benoemd worden. Het moment van sterven is heel intiem. Het klinkt misschien wat zweverig, maar voor mij is het moment dat de ziel het lichaam verlaat heel duidelijk en ontzettend bijzonder.”

Frouk Jeske vergelijkt nieuw leven met een leven dat naar het eind loopt. “Ben je zwanger dan is er een vracht aan informatie die je helpt bij de voorbereiding op het nieuwe leven. Die informatie ontbreekt voor de laatste levensfase. En dat zou ik graag anders zien. Het kan juist zo’n waardevolle fase zijn. Ik heb me verdiept en bekwaamd in de begeleiding rondom sterven en rouw op meerdere manieren. Met mijn mix aan diensten voel ik me als een vis in het water.”

Masseur voor ontspanning en rouw, verpleegkundige en levenseindebegeleider

Met haar unieke praktijk beweegt Frouk Jeske zich op nog onontgonnen gebied, een gat in de zorgmarkt zeg maar. Haar diensten zijn op dit moment nog in geen enkel verzekeringspakket opgenomen. Mensen die over een PGB budget beschikken, kunnen vandaaruit haar hulp inschakelen. Uiteraard kunnen haar diensten ook particulier worden betaald. Voor de rest is het nog pionieren. Het moet allemaal nog groeien. Maar al met al, voor Frouk Jeske is de cirkel met haar bijzondere dienstenmix rond. Meer informatie is te lezen op haar website froukjeske.nl.

voorjaarsbloemen

Dit bericht is geschreven door Ria Algra

Uitvaart Federatie

frouk-jeske

Betaalbaar - Betrokken - in de Buurt - Professioneel

Samen tellen onze verenigingen circa 165.000 leden: de Krêft fan Mienskip